Dagverse mosselen, iedere dag opnieuw

Om dagelijks een vers product van topkwaliteit te kunnen leveren, hanteren wij bij Triton een efficiënt en doelmatig vangst-, verwater-, sorteer-, verpakkings- en transportproces. Yerseke is, met de enige mosselveiling ter wereld, een uniek vissersdorp.

Iedere week weer worden er op diverse dagen mosselen aangevoerd. Op grote schermen worden de gegevens vertoond van de aangeboden mosselpartijen. Het gaat daarbij om zaken als: aantal stuks per kilo, gemiddelde schelpgrootte en het gewicht van het mosselvlees. Onze inkoper biedt binnen het geautomatiseerde proces op de meest aantrekkelijke partijen.

Mosselen uit het zuiverste water

Na de aankoop zetten wij de mosselpartijen uit op onze voorraadpercelen in de Oosterschelde. De omstandigheden zijn hier optimaal om de mosselen te ‘verwateren’: De stroming en golfslag zijn gering en het Oosterscheldewater is zuiver. De schelpen raken zand en slib kwijt en het mosselvlees krijgt een prima consistentie.

Tijdens het mosselseizoen levert ons schip dagelijks de mosselen van onze percelen bij onze hypermoderne mosselfabriek af. In bassins wordt het ‘verwaterproces’ dat al in de Oosterschelde heeft plaatsgevonden voortgezet. De mosselen worden gespoeld met speciaal gefilterd, bacterievrij Oosterscheldewater. Deze bijzondere waterkwaliteit wordt verkregen via een speciale behandeling.

Gekoeld proces van A tot en met Z

Het verwerkingstraject is uiterst modern ingericht en grotendeels gemechaniseerd. Zo reduceerden wij de tijd tussen opvissen tot en met het verpakken tot een absoluut minimum. Uiteraard komt deze werkwijze de kwaliteit van een ‘superverse mossel’ ten goede. Tijdens de verwerking worden de mosselen met gekoeld water op de ideale temperatuur gehouden. Ook opslag en transport vinden onder gekoelde condities plaats. Dit garandeert dat de mosselen in topconditie bij onze klanten aankomen.

Vers verpakt

Triton verpakt haar mosselen afhankelijk van de eindbestemming in jute zakken of in speciale lekvrije verpakkingen. De grotere jute zakken zijn vooral bestemd voor de groothandel terwijl de lekvrije verpakkingen voor de retail bestemd zijn.

Meer over mosselen

Mosselen hebben van nature dunne draadjes – de byssusdraden – ook wel baarden genoemd. Hiermee hechten zij zich aan bijvoorbeeld de zeebodem of elkaar. In ons verwerkingsbedrijf worden de mosselen eerst van elkaar los gemaakt (onttrost) en daarna gaan ze door de ‘ontbaardingsmachine’. In dit verwerkingstraject blijft handwerk echter onmisbaar. Tijdens het ‘lezen’ worden eventuele kapotte en slechte exemplaren handmatig door de medewerkers van Triton verwijderd.

De goedgekeurde en schoongemaakte mosselen komen terecht op de sorteermachine. Hier worden ze ingedeeld van klein naar groot en van Extra select tot Goudmerk.

Mosselen: eerlijk, heerlijk en gezond

Als mosselhandelaar zijn wij natuurlijk niet helemaal objectief maar we bieden nu eenmaal een puur-natuur-product dat lekker en gezond is. Dat we die producten bovendien mogen be- en verwerken in en om de Oosterschelde in het zonnige Zeeland maakt het alleen maar mooier! Dat zien we als iets om trots op te zijn.

Verwerking mosselen

Voordat onze verse mosselen verhandeld worden, vindt er een uitgebreid reinigings- selectie- en sorteerproces plaats. Triton behandelt de mosselen met zorg en toewijding. In de hypermoderne Triton-fabriek zijn alle machines en faciliteiten aanwezig om dit zo goed mogelijk uit te voeren

Mosselen in soorten en maten

De mosselen van Triton zijn onderverdeeld naar grootte in zes categorieën (van klein naar groot):
• Extra select
• Extra
• Super
• Imperial
• Jumbo
• Goudmerk

Producten

> Mosselen

> Garnalen

Contact opnemen